Historia


Lähes 150 vuotta asiakaspalvelua

Helsingin Pantti on vuonna 1882 perustettu panttilainaukseen ja huutokauppatoimintaan erikoistunut yritys. Yrityksemme lähes 150-vuotinen historia kertoo vastuullisuudesta ja jatkuvasta uudistumiskyvystä. Olemme aina palvelleet asiakkaitamme henkilökohtaisesti ja ammattimaisesti.

Palvelemme teitä 12 toimipisteessä ympäri Suomea. Jokaisesta toimipisteestämme löydät myös upean valikoiman myynnissä olevia koruja, jotka voit ostaa heti itsellesi tai lahjaksi. Saat kaikissa konttoreissamme rennon ja mutkattoman palvelun sekä parhaimmat arvoesineiden asiantuntijat.

Pienistä lainoista aloitettiin

Suomessa panttilainaustoiminta alkoi 1800-luvun puolivälin jälkeen ja ensimmäinen konttori perustettiin vuonna 1869 Turkuun. Hyvin pian myös Helsinkiin haluttiin perustaa panttilainaamo vuonna 1882. Tästä vuodesta katsotaan Helsingin Pantin pitkän historian virallisesti alkavan. Lainamäärät olivat aluksi hyvin pieniä. 1800-luvulla pienin lainasumma oli kolme markkaa ja pisin laina-aika kolme kuukautta.

Pantit aikakausien mukaan

Helsingin pantin historia on pitkä ja vuosikymmenten ilmiöiden värittämä. Lähes 150 vuodessa on pantatattavaksi tuotu monenlaista. Historian alkuaikoina pantattavaksi otettiin muun muassa vaatteita, taide-esineitä, käyttöesineitä, kultaa, hopeaa, kuparia ja obligaatioita. Vuosien kuluessa pantattavat esineet ovat osittain säilyneet samoina, mutta myös aikakausien vaihtelut näkyvät esineistöissä. Esimerkiksi sodanjälkeisinä vuosina pantattiin enenevässä määrin myös teknisiä laitteita kuten levysoittimia, ompelukoneita ja imureita.

Helsingin Pantilla on ollut konttoreita useissa eri paikoissa niin Helsingissä kuin muissakin kaupungeissa. 1800- ja 1900-luvun vaihteessa panttilainaamon säilytystiloilta vaadittiin paljon, sillä monet pantattavat arvoesineet saattoivat olla hyvinkin suuria kooltaan. Esimerkiksi polkupyörille ja ompelukoneille tarvittiin omat varastonsa.

Lainaa, huuda, osta

Viime vuosina panttaustoiminnan ympärille kehittynyt huutokauppatoiminta on laajentunut myös verkkokauppaan, josta keräilijöillä on mahdollisuus tehdä hyviä löytöjä. Tarve lainata rahaa on edelleen olemassa, ja panttilainaustoimintaa on siksi haluttu kehittää asiakkaiden tarpeiden mukaan. Perusta on yhä sama. Lainaa helposti ja nopeasti.